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» Standard Number: 1926.1101

OSHA requirements are set by statute, standards and regulations. Our interpretation letters explain these
requirements and how they apply to particular circumstances, but they cannot create additional employer
obligations. This letter constitutes OSHA's interpretation of the requirements discussed. Note that our
enforcement guidance may be affected by changes to OSHA rules. Also, from time to time we update our
guidance in response to new information. To keep apprised of such developments, you can consult OSHA's
website at http://www.osha.gov.

September 18, 1997

The Honorable Russell D. Feingold
United States Senator

8383 Greenway Boulevard
Middleton, Wisconsin 59582

Dear Senator Feingold:

Thank you for your letter of April 30, on behalf of your constituent, Mr. Saeid Rahmanpanah, regarding the
Occupational Safety and Health Administration's (OSHA) clarification of 29 CFR 1926.1101(g)(5)(ii)(B)(9) in the
construction asbestos standard. Please accept our apology for the delay in this response.

The provision Mr. Rahmanpanah has inquired about states, "At least two persons shall perform Class | glovebag
removal operations." He is asking what each person is supposed to do.

The provision was not written to delineate the tasks each person is to perform. Rather, the provision requires at
least two persons to perform the operations because a standard glovebag is cumbersome for one person to
handle. Due to the glovebag's large size, 60 inch x 60 inch, a person working alone may have difficulty avoiding
the dislodging of asbestos during the process of attaching and detaching the glovebag and may also have difficulty
preventing asbestos from escaping from within the glovebag into the air during the process of detaching, closing,
and sealing the glovebag. OSHA believes the persons working together on glovebag removal operations can best
decide how to coordinate their work to prevent or minimize asbestos exposure. Moreover, as indicated by 29 CFR
1926.1101 (0)(3)(i)(H), one of the duties of the competent person is to supervise and direct the persons on
coordinating their work. This is a matter to also cover during employee training.

We appreciate the opportunity to clarify this matter for you. If you have further questions, please contact the Office
of Health Compliance Assistance at (202) 219-8036.

Sincerely,

John B. Miles, Jr., Director
Directorate of Compliance Programs
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